al. Krzywoustego 11, 40-870 Katowice 32 254 36 79 sekretariat@sp58katowice.pl |
W środę 23 października odbył się Dzień warzyw i owoców dla oddziałów 4 - 8.
Uczniowie przynieśli swoje ulubione owoce i warzywa (w kolorach czerwonym, żółtym, zielonym) i na godzinie wychowawczej częstowali się nimi. Wychowawcy przeprowadzili pogadankę o tematyce związanej ze o zdrowym żywieniem.
Karolina Labus
W tym dniu uczniowie przynoszą swoje ulubione owoce i warzywa (w kolorach czerwonym, żółtym, zielonym)
i na godzinie wychowawczej wzajemnie się częstują.
Smacznego!
Dzisiaj mogliśmy tworzyć i degustować zdrowe, kolorowe kanapki przygotowane
przez najmłodszych uczniów.
Wyniki konkursu są następujące:
I m. oddziały 2b, 3b
II m. oddziały 2a, 2c
III m. oddziały 1a, 1b, 3a
CZWARTEK w naszej szkole był zielony.
Zielone warzywa swoje zdrowe właściwości i kolor zawdzięczają chlorofilowi. Jest to barwnik, który absorbuje energię słoneczną, bierze udział w transportowaniu tlenu, witamin oraz azotu. Zielone warzywa są jednymi z najzdrowszych. Najlepiej zjadać je na surowo, bo wtedy nie tracą cennych składników odżywczych.
Skosztuj w szkole, zachęć innych do zjedzenia szpinaku, rzeżuchy, natki pietruszki, awokado…
Smacznego! życzy zespół ds. promocji zdrowia
Najzdrowsze żółte warzywa i owoce
Usprawniają pracę mózgu, zawierają dobroczynne witaminy, korzystnie wpływają na wzrok, działają pobudzająco na organizm, pomagają ukoić nerwy, poprawiają nastrój, a przy tym spowalniają procesy starzenia. Warto jeść żółte warzywa i owoce!
Wybraliśmy te najzdrowsze i to one dominowały dzisiaj w naszej szkole: cytryna, melon, ananas, banany, żółta papryka, kukurydza, żółta fasolka szparagowa. PYCHA
Zespół ds. promocji zdrowia
15 października DZIEŃ CZERWONY!
W naszej szkole było dzisiaj bardzo czerwono, a to za sprawą czerwonych owoców i warzyw, które dominowały na stole degustacyjnym. Wszystko znikało z talerzy.
Czerwone owoce i warzywa: pomidory, papryka czerwona, wiśnie, czereśnie, truskawki, maliny, żurawina, czerwone grejpfruty, granaty.
Działanie: Przeciwutleniacze, czyli antocyjany i likopen chronią organizm przed starzeniem się oraz przed nowotworami. Co ciekawe, przetwory pomidorowe, takie jak keczup czy koncentrat pomidorowy, zawierają więcej likopenu niż świeże pomidory, a dodatek tłuszczu zwiększa przyswajanie tego składnika. Z kolei potas reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Jedzmy je, bo warto.
Zespół ds. promocji zdrowia