al. Krzywoustego 11, 40-870 Katowice 32 254 36 79 sekretariat@sp58katowice.pl |
Rekrutacja 2025/2026 - obwód szkoły i terminy naboru.
W dniu 20 października odbyła się debata uczniowska na temat „Nauczyciel XXI wieku”. Aktywny udział wzięli w niej uczniowie klas 4-8 wyłonieni na podstawie wcześniejszych wypowiedzi pisemnych. Młodzi mówcy mieli okazję przedstawić swoją wizję współczesnego nauczyciela, jego cech i kompetencji oraz sposobu prowadzenia zajęć. Ich argumenty były bardzo rzeczowe i dojrzałe. Do dyskusji włączyła się Dyrektor szkoły mgr Dorota Rembiasz-Gaborska.
Chociaż dla wielu uczniów było to pierwsze takie wystąpienie publiczne, to jednak ta forma wyrażania swoich poglądów przypadła im do gustu i zachęciła do podobnych spotkań w przyszłości.
Opiekunowie SU
ZBIÓRKA MAKULATURY ZAKOŃCZONA SUKCESEM!
W piątek została zakończona akcja zbierania makulatury na rzecz Pani Joanny. Udało nam się zebrać ponad 100 kg makulatury.
Bardzo dziękujemy wszystkim, którzy zaangażowali się w zbiórkę.
Razem możemy wszystko!
„Pomoc jednej osobie nie zmieni całego świata,
Ale może zmienić świat dla jednej osoby”
Z pozdrowieniami
Szkolny Klub Wolontariatu
Produkty pomarańczowe
Pomarańczowe owoce i warzywa zawierają przede wszystkim karotenoidy, nadające im barwę. Co ważne, związki te mają silny potencjał przeciwutleniający, przeciwnowotworowy, obniżają ogólne stężenie cholesterolu i zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej. Marchewka, dynia, melon, mango, morela, brzoskwinia i papaja są skarbnicą B-karotenu, który opóźnia procesy starzenia się organizmu, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i narządu wzroku, chroni też błonę śluzową dróg oddechowych i przewodu pokarmowego przed infekcjami. Owoce i warzywa żółte i pomarańczowe są również bogate w witaminę C, wapń, magnez i cynk.
Zespół SPZ
Kolor ma MOC! Barwy jedzenia mają ważne znaczenie.
Kolor zielony ma działanie odstresowujące, odprężające, wywołuje poczucie bezpieczeństwa i spokoju. Ma wpływ na układ nerwowy. Warzywa i owoce zawierają chlorofil i są bogate w kwas foliowy, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju układu nerwowego.
Przykładowe produkty to: limonka, kiwi, agrest, awokado, szpinak, sałata, ogórek, groszek, świeże zioła, zielone szparagi, karczochy, brokuł, brukselka, zielona papryka, seler naciowy, rukola, roszponka.
A może dzisiaj na kolację COŚ zielonego?
Smacznego:)
Zespół SPZ
Uwaga! Włącz się w ogólnopolską akcję ekologiczną!
„ODDAJ UŻYWANY TELEFON KOMÓRKOWY- Pomagając innym pomagasz swojej szkole”
W nawiązaniu do międzynarodowej akcji „Sprzątanie Świata 2021”, zapraszamy wszystkich uczniów po raz kolejny do aktywnego uczestnictwa w XVII edycji ogólnopolskiego konkursu ekologicznego.
Do 19.11.21 ogłaszamy zbiórkę używanych, niepotrzebnych telefonów komórkowych bez baterii. Telefony można oddawać do wychowawców lub sali 35.
Oddział, którzy zbierze najwięcej telefonów, zostanie nagrodzony na apelu podsumowującym konkursy za I okres roku szkolnego.
Emilia Kaczoch, Agnieszka Brzezina