al. Krzywoustego 11, 40-870 Katowice 32 254 36 79 sekretariat@sp58katowice.pl |
Produkty pomarańczowe
Pomarańczowe owoce i warzywa zawierają przede wszystkim karotenoidy, nadające im barwę. Co ważne, związki te mają silny potencjał przeciwutleniający, przeciwnowotworowy, obniżają ogólne stężenie cholesterolu i zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej. Marchewka, dynia, melon, mango, morela, brzoskwinia i papaja są skarbnicą B-karotenu, który opóźnia procesy starzenia się organizmu, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i narządu wzroku, chroni też błonę śluzową dróg oddechowych i przewodu pokarmowego przed infekcjami. Owoce i warzywa żółte i pomarańczowe są również bogate w witaminę C, wapń, magnez i cynk.
Zespół SPZ
Kolor ma MOC! Barwy jedzenia mają ważne znaczenie.
Kolor zielony ma działanie odstresowujące, odprężające, wywołuje poczucie bezpieczeństwa i spokoju. Ma wpływ na układ nerwowy. Warzywa i owoce zawierają chlorofil i są bogate w kwas foliowy, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju układu nerwowego.
Przykładowe produkty to: limonka, kiwi, agrest, awokado, szpinak, sałata, ogórek, groszek, świeże zioła, zielone szparagi, karczochy, brokuł, brukselka, zielona papryka, seler naciowy, rukola, roszponka.
A może dzisiaj na kolację COŚ zielonego?
Smacznego:)
Zespół SPZ
Uwaga! Włącz się w ogólnopolską akcję ekologiczną!
„ODDAJ UŻYWANY TELEFON KOMÓRKOWY- Pomagając innym pomagasz swojej szkole”
W nawiązaniu do międzynarodowej akcji „Sprzątanie Świata 2021”, zapraszamy wszystkich uczniów po raz kolejny do aktywnego uczestnictwa w XVII edycji ogólnopolskiego konkursu ekologicznego.
Do 19.11.21 ogłaszamy zbiórkę używanych, niepotrzebnych telefonów komórkowych bez baterii. Telefony można oddawać do wychowawców lub sali 35.
Oddział, którzy zbierze najwięcej telefonów, zostanie nagrodzony na apelu podsumowującym konkursy za I okres roku szkolnego.
Emilia Kaczoch, Agnieszka Brzezina
Żółte owoce i warzywa, które dzisiaj królowały w naszej szkole, najbardziej przydadzą się osobom odbywającym rekonwalescencję po chorobie, a także chorym na stawy. Posiadają dużo witamy A, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania nabłonków i gruczołów, wpływa na prawidłowe widzenie, warunkuje wzrost kości i rozwój szkliwa zębów. Ponadto grupa żółtych produktów zdecydowanie poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. Przeciwdziała starzeniu się. JEDZMY JE!
Zespół SPZ
W tym roku szkolnym uczniowie klas 1-3 po raz drugi dołączyli do akcji informacyjno-edukacyjnej pt. „Wirusoochrona”, która została zainicjowana przez Śląskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego. W okresie jesienno-zimowym rejestruje się wzrost zachorowań na choroby przenoszone drogą kropelkową. Szczególnie ważne jest przypominanie o profilaktyce. W ramach działań edukacyjnych, nasi najmłodsi uczniowie przypomnieli sobie, jak istotna jest rola higieny oraz przestrzeganie zasad zdrowego stylu życia – prawidłowe odżywianie, aktywność fizyczna, a także ubieranie się odpowiednio do pogody. Uczniowie rozwiązywali krzyżówki tematyczne, tworzyli plakaty oraz ulotki przedstawiające najważniejsze zasady w walce z wirusami. Nie zabrakło również lekcji pokazowych przygotowanych przez uczniów oraz ćwiczeń praktycznych z zakresu mycia rąk.
Zespół ds. promocji zdrowia
Kolorowy tydzień warzyw i owoców w ramach Szkoły Promującej Zdrowie
Odbędzie się w dniach 18-22 października 2021 r. W tych dniach uczniowie przychodzą ubrani w podany na dany dzień kolor, mogą na bluzeczkach nakleić papierowe owoce i warzywa w tych kolorach oraz na drugie śniadanie mieć owoce i warzywa w kolorze dnia. W tych dniach będziemy rozmawiać nt. wartości odżywczych warzyw i owoców.
Poniedziałek – 18.10.2020 kolor żółty (np. papryka, cytryna, banan, jabłko)
Wtorek – 19.10.2020 kolor czerwony (np. pomidor, jabłko, papryka, truskawki)
Środa – 20.10.2020 kolor zielony (np. cukinia, ogórek, bakłażany, gruszka)
Czwartek – 21.10.2020 kolor pomarańczowy (np. mandarynki, pomarańcze)
Piątek – 22.10.2020 dzień kolorowy – dzieci przynoszą do zjedzenia swoje ulubione warzywa lub owoce.
W tym dniu uczniowie przynoszą swoje zdrowe śniadania, omawiamy je w klasach. Ze względów epidemiologicznych nie odbędzie się tradycyjny konkurs kanapkowy.
Organizatorzy: Zespół SPZ