al. Krzywoustego 11, 40-870 Katowice 32 254 36 79 sekretariat@sp58katowice.pl |
Rekrutacja 2025/2026 - obwód szkoły i terminy naboru.
4 listopada odbyły się w naszej szkole warsztaty ekologiczne dla uczniów oddziałów 1-3. Uczniowie dowiedzieli się:
Samodzielnie dekorowali hasłami ekologicznymi torbę bawełnianą i wykonywali brelok lub biżuterię z resztek tkanin.
Jesteśmy EKO. Teraz już wiadomo, z czym wyjść na zakupy i jaki prezent przygotować najbliższym.
Beata Ogórek
W październiku uczniowie oddziałów 1a, 1b, 2b i 2c uczestniczyli w wyjściu edukacyjnym do Centrum Powiadamiania Ratunkowego w Katowicach. Na spotkaniu dowiedzieli się m.in. w jaki sposób funkcjonuje numer alarmowy 112, jak skutecznie udzielić pierwszej pomocy osobie znajdującej się w sytuacji zagrożenia życia lub zdrowia oraz jak wygląda specyfika pracy operatora numerów alarmowych. Na zakończenie zajęć uczniowie otrzymali gadżety i maskotki CPR-u –„Ratusia” do klasy.
Karolina Siwczyk
W środę 23 października odbył się Dzień warzyw i owoców dla oddziałów 4 - 8.
Uczniowie przynieśli swoje ulubione owoce i warzywa (w kolorach czerwonym, żółtym, zielonym) i na godzinie wychowawczej częstowali się nimi. Wychowawcy przeprowadzili pogadankę o tematyce związanej ze o zdrowym żywieniem.
Karolina Labus
W tym dniu uczniowie przynoszą swoje ulubione owoce i warzywa (w kolorach czerwonym, żółtym, zielonym)
i na godzinie wychowawczej wzajemnie się częstują.
Smacznego!
Dzisiaj mogliśmy tworzyć i degustować zdrowe, kolorowe kanapki przygotowane
przez najmłodszych uczniów.
Wyniki konkursu są następujące:
I m. oddziały 2b, 3b
II m. oddziały 2a, 2c
III m. oddziały 1a, 1b, 3a
CZWARTEK w naszej szkole był zielony.
Zielone warzywa swoje zdrowe właściwości i kolor zawdzięczają chlorofilowi. Jest to barwnik, który absorbuje energię słoneczną, bierze udział w transportowaniu tlenu, witamin oraz azotu. Zielone warzywa są jednymi z najzdrowszych. Najlepiej zjadać je na surowo, bo wtedy nie tracą cennych składników odżywczych.
Skosztuj w szkole, zachęć innych do zjedzenia szpinaku, rzeżuchy, natki pietruszki, awokado…
Smacznego! życzy zespół ds. promocji zdrowia