al. Krzywoustego 11, 40-870 Katowice 32 254 36 79 sekretariat@sp58katowice.pl |
Dziś uczniowie byli ubrani na pomarańczowo. Kolor ten dominował nie tylko w ubraniach, ale także w zawartości śniadaniówek oraz przyniesionych maskotkach.
Wszyscy świetnie się bawili . Zdjęcia można zobaczyć w Galerii.
Produkty pomarańczowe
Pomarańczowe owoce i warzywa zawierają przede wszystkim karotenoidy, nadające im barwę. Co ważne, związki te mają silny potencjał przeciwutleniający, przeciwnowotworowy, obniżają ogólne stężenie cholesterolu i zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej. Marchewka, dynia, słodki ziemniak, melon, mango, morela, brzoskwinia i papaja są skarbnicą B-karotenu, który opóźnia procesy starzenia się organizmu, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i narządu wzroku, chroni też błonę śluzową dróg oddechowych i przewodu pokarmowego przed infekcjami. Pomarańczowe owoce i warzywa są również bogate w witaminę C, wapń, magnez i cynk.
Zespół SPZ
Dziś w naszej szkole było smacznie i zdrowo - kolorowo .
Zespół ds. promocji zdrowia
24 października DZIEŃ CZERWONY!
W naszej szkole było dzisiaj bardzo czerwono, a to za sprawą czerwonych strojów oraz owoców i warzyw, które królowały.
Czerwone owoce i warzywa: pomidory, papryka czerwona, wiśnie, czereśnie, truskawki, maliny, żurawina, czerwone grejpfruty, granaty.
Działanie: Przeciwutleniacze, czyli antocyjany i likopen chronią organizm przed starzeniem się oraz przed nowotworami. Co ciekawe, przetwory pomidorowe, takie jak keczup czy koncentrat pomidorowy, zawierają więcej likopenu niż świeże pomidory, a dodatek tłuszczu zwiększa przyswajanie tego składnika. Z kolei potas reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Jedzmy je, bo warto.
Zdjęcia można zobaczyć w Galerii.
Zespół ds. promocji zdrowia
Najzdrowsze żółte warzywa i owoce
Usprawniają pracę mózgu, zawierają dobroczynne witaminy, korzystnie wpływają na wzrok, działają pobudzająco na organizm, pomagają ukoić nerwy, poprawiają nastrój, a przy tym spowalniają procesy starzenia. Warto jeść żółte warzywa i owoce!
Wybraliśmy te najzdrowsze i to one dominowały dzisiaj w naszej szkole: cytryna, melon, ananas, banany, żółta papryka, kukurydza, żółta fasolka szparagowa. PYCHA
Zdjecia można zobaczyć w Galerii.
Zespół ds. promocji zdrowia
Kolorowy tydzień warzyw i owoców w ramach Szkoły Promującej Zdrowie
W dniach 23-27 października 2023 uczniowie przychodzą ubrani w podany na dany dzień kolor, mogą na bluzkach nakleić papierowe owoce i warzywa w tych kolorach oraz na drugie śniadanie zaleca się, aby mieć owoce i warzywa w kolorze dnia.
Poniedziałek – 23.10.kolor żółty (np. papryka, cytryna, banan, jabłko).
Wtorek – 24.10.kolor czerwony (np. pomidor, jabłko, papryka, truskawki).
Środa – 25.10. dzień kolorowy, mix kolorów - dzieci przynoszą do zjedzenia swoje ulubione warzywa lub owoce oraz produkty na wykonanie zdrowej przekąski.
Czwartek – 26.10. kolor pomarańczowy (np. mandarynki, pomarańcze).
Piątek – 27.10. kolor zielony (np. cukinia, ogórek, bakłażany, gruszka).
We wtorek i środę w holu szkoły będzie wystawa warzyw i owoców przyniesionych przez uczniów oddziałów klas 1 – 3.
Zespół SPZ
Światowy Dzień Mycia Rąk został ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych w celu uświadomienia społeczeństwu na świecie, jak duże znaczenie dla zdrowia i życia ma mycie rąk. Wykształcenie prawidłowego nawyku mycia rąk przed jedzeniem i po skorzystaniu z toalety może ocalić więcej istnień ludzkich niż jakakolwiek szczepionka. Badania pokazują, że 70% ludzi nie myje rąk po skorzystaniu z toalety, a 95% nie myje ich prawidłowo.
Zaniedbywanie higieny rąk może być przyczyną zakażeń dróg oddechowych, skóry i przewodu pokarmowego. Higiena rąk to najprostsza i jedna z najbardziej skutecznych metod zapobiegania zatruciom pokarmowym, chorobom wirusowym, pasożytniczym i skórnym.
Jak myć ręce? Podstawowe zasady:
#pssekatowice #higienarąk
https://www.gov.pl/web/gis/jak-myc-rece-instrukcja-mycia-rak