al. Krzywoustego 11, 40-870 Katowice 32 254 36 79 sekretariat@sp58katowice.pl |
Rzucenie palenia nie jest łatwe. Ważna jest Twoja decyzja i dobry plan.
Motywacja. Zapisz wszystkie miłe rzeczy, których spodziewasz się doświadczyć jak już będziesz wolny od nałogu. Skup się na pozytywnych aspektach.
Wsparcie. Uzależnienie od nikotyny jest chorobą, możesz sięgnąć po pomoc leków oraz specjalistów. Możesz wybierać spośród leków dostępnych w aptece bez recepty od lekarza.
Nie zrażaj się. Pamiętaj, że uzależnienie od nikotyny to choroba przewlekła i nawracająca. Nawet jeśli zdarzy Ci się „wpadka” i zapalisz papierosa, nie traktuj tego jako porażki.
Zwróć się po pomoc:
Telefoniczna Poradnia Pomocy Palącym: tel. 801 108 108 lub 22 211 80 15, pon.-pt. 9.00-21.00, sob. 9.00-15.00
www.jakrzucicpalenie.pl
#sanepidkatowice #ŚwiatowyDzieńRzucaniaPalenia #rzućpalenie #nikotynizm #uzależnienie #profilaktykapaleniatytoniu
Zespół SPZ
Piątek w naszej szkole był zielony.
Zielone warzywa są jednymi z najzdrowszych, swoje zdrowe właściwości i kolor zawdzięczają chlorofilowi. Jest to barwnik, który absorbuje energię słoneczną, bierze udział w transportowaniu tlenu, witamin oraz azotu. Najlepiej zjadać je na surowo, bo wtedy nie tracą cennych składników odżywczych.
Skosztuj, zachęć innych do zjedzenia szpinaku, rzeżuchy, natki pietruszki, awokado…
Smacznego życzy Zespół ds. promocji zdrowia
Dziś uczniowie byli ubrani na pomarańczowo. Kolor ten dominował nie tylko w ubraniach, ale także w zawartości śniadaniówek oraz przyniesionych maskotkach.
Wszyscy świetnie się bawili . Zdjęcia można zobaczyć w Galerii.
Produkty pomarańczowe
Pomarańczowe owoce i warzywa zawierają przede wszystkim karotenoidy, nadające im barwę. Co ważne, związki te mają silny potencjał przeciwutleniający, przeciwnowotworowy, obniżają ogólne stężenie cholesterolu i zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej. Marchewka, dynia, słodki ziemniak, melon, mango, morela, brzoskwinia i papaja są skarbnicą B-karotenu, który opóźnia procesy starzenia się organizmu, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i narządu wzroku, chroni też błonę śluzową dróg oddechowych i przewodu pokarmowego przed infekcjami. Pomarańczowe owoce i warzywa są również bogate w witaminę C, wapń, magnez i cynk.
Zespół SPZ
Dziś w naszej szkole było smacznie i zdrowo - kolorowo .
Zespół ds. promocji zdrowia
24 października DZIEŃ CZERWONY!
W naszej szkole było dzisiaj bardzo czerwono, a to za sprawą czerwonych strojów oraz owoców i warzyw, które królowały.
Czerwone owoce i warzywa: pomidory, papryka czerwona, wiśnie, czereśnie, truskawki, maliny, żurawina, czerwone grejpfruty, granaty.
Działanie: Przeciwutleniacze, czyli antocyjany i likopen chronią organizm przed starzeniem się oraz przed nowotworami. Co ciekawe, przetwory pomidorowe, takie jak keczup czy koncentrat pomidorowy, zawierają więcej likopenu niż świeże pomidory, a dodatek tłuszczu zwiększa przyswajanie tego składnika. Z kolei potas reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Jedzmy je, bo warto.
Zdjęcia można zobaczyć w Galerii.
Zespół ds. promocji zdrowia
Najzdrowsze żółte warzywa i owoce
Usprawniają pracę mózgu, zawierają dobroczynne witaminy, korzystnie wpływają na wzrok, działają pobudzająco na organizm, pomagają ukoić nerwy, poprawiają nastrój, a przy tym spowalniają procesy starzenia. Warto jeść żółte warzywa i owoce!
Wybraliśmy te najzdrowsze i to one dominowały dzisiaj w naszej szkole: cytryna, melon, ananas, banany, żółta papryka, kukurydza, żółta fasolka szparagowa. PYCHA
Zdjecia można zobaczyć w Galerii.
Zespół ds. promocji zdrowia
Kolorowy tydzień warzyw i owoców w ramach Szkoły Promującej Zdrowie
W dniach 23-27 października 2023 uczniowie przychodzą ubrani w podany na dany dzień kolor, mogą na bluzkach nakleić papierowe owoce i warzywa w tych kolorach oraz na drugie śniadanie zaleca się, aby mieć owoce i warzywa w kolorze dnia.
Poniedziałek – 23.10.kolor żółty (np. papryka, cytryna, banan, jabłko).
Wtorek – 24.10.kolor czerwony (np. pomidor, jabłko, papryka, truskawki).
Środa – 25.10. dzień kolorowy, mix kolorów - dzieci przynoszą do zjedzenia swoje ulubione warzywa lub owoce oraz produkty na wykonanie zdrowej przekąski.
Czwartek – 26.10. kolor pomarańczowy (np. mandarynki, pomarańcze).
Piątek – 27.10. kolor zielony (np. cukinia, ogórek, bakłażany, gruszka).
We wtorek i środę w holu szkoły będzie wystawa warzyw i owoców przyniesionych przez uczniów oddziałów klas 1 – 3.
Zespół SPZ