al. Krzywoustego 11, 40-870 Katowice     32 254 36 79      sekretariat@sp58katowice.pl  
rodo   vulcan         bip logo  

Tablica informacyjna. Dofinansowanie w SP 58.

Rządowe programy realizowane w szkole.

Współpraca miasta Katowice z organizacją UNICEF.

Programy i projekty realizowane w naszej szkole.

Doradztwo zawodowe. Wybór szkoły. Oferty szkół.

Poznaję - planuję - wybieram. Mapa karier.

"afazJA - możeMY", "WychodziMY poza schemaTY"

Innowacje nauczycieli - inkubator Popojutrze 2.0.


Od 20.11. do 24.11. w naszej szkole będziemy obchodzić Tydzień Życzliwości.

21.11. (wtorek) to szczególna data - Światowy Dzień Życzliwości i Pozdrowień. Zachęcamy, by tego dnia ubrać się na żółto. Pamiętajmy też, że  bycie życzliwym nic nie kosztuje, a sprawia wiele radości. Życzliwość jest modna nie tylko od święta, ale również na co dzień :).

Zespół Szkoły Promującej Zdrowie  

światowy dzień rzucania palenia 2023Rzucenie palenia nie jest łatwe. Ważna jest Twoja decyzja i dobry plan.

Motywacja. Zapisz wszystkie miłe rzeczy, których spodziewasz się doświadczyć jak już będziesz wolny od nałogu. Skup się na pozytywnych aspektach.
Wsparcie. Uzależnienie od nikotyny jest chorobą, możesz sięgnąć po pomoc leków oraz specjalistów. Możesz wybierać spośród leków dostępnych w aptece bez recepty od lekarza.
Nie zrażaj się. Pamiętaj, że uzależnienie od nikotyny to choroba przewlekła i nawracająca. Nawet jeśli zdarzy Ci się „wpadka” i zapalisz papierosa, nie traktuj tego jako porażki.
Zwróć się po pomoc:
Telefoniczna Poradnia Pomocy Palącym: tel. 801 108 108 lub 22 211 80 15, pon.-pt. 9.00-21.00, sob. 9.00-15.00
www.jakrzucicpalenie.pl

#sanepidkatowice #ŚwiatowyDzieńRzucaniaPalenia #rzućpalenie #nikotynizm #uzależnienie #profilaktykapaleniatytoniu

Zespół SPZ  

Piątek w naszej szkole był zielony.

warzywa zielone

Zielone warzywa są jednymi z najzdrowszych, swoje zdrowe właściwości i kolor zawdzięczają chlorofilowi. Jest to barwnik, który absorbuje energię słoneczną, bierze udział w transportowaniu tlenu, witamin oraz azotu. Najlepiej zjadać je na surowo, bo wtedy nie tracą cennych składników odżywczych.
Skosztuj, zachęć innych do zjedzenia szpinaku, rzeżuchy, natki pietruszki, awokado…

Smacznego życzy Zespół ds. promocji zdrowia  

zielony X2023

Dziś uczniowie byli ubrani na pomarańczowo. Kolor ten dominował nie tylko w ubraniach, ale także w zawartości śniadaniówek oraz przyniesionych maskotkach.
Wszyscy świetnie się bawili smile. Zdjęcia można zobaczyć w Galerii.

Produkty pomarańczowe

Pomarańczowe owoce i warzywa zawierają przede wszystkim karotenoidy, nadające im barwę. Co ważne, związki te mają silny potencjał przeciwutleniający, przeciwnowotworowy, obniżają ogólne stężenie cholesterolu i zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej. Marchewka, dynia, słodki ziemniak, melon, mango, morela, brzoskwinia i papaja są skarbnicą B-karotenu, który opóźnia procesy starzenia się organizmu, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i narządu wzroku, chroni też błonę śluzową dróg oddechowych i przewodu pokarmowego przed infekcjami. Pomarańczowe owoce i warzywa są również bogate w witaminę C, wapń, magnez i cynk.

pomaranczowy  pomaranczowe  dynie

Zespół SPZ 

Dziś w naszej szkole było smacznie i zdrowo - kolorowo smile.

SPZkanapki2023

Zespół ds. promocji zdrowia 

 24 października DZIEŃ CZERWONY!

W naszej szkole było dzisiaj bardzo czerwono, a to za sprawą czerwonych strojów oraz owoców i warzyw, które królowały.
Czerwone owoce i warzywa: pomidory, papryka czerwona, wiśnie, czereśnie, truskawki, maliny, żurawina, czerwone grejpfruty, granaty.

czerwone SPZ

Działanie: Przeciwutleniacze, czyli antocyjany i likopen chronią organizm przed starzeniem się oraz przed nowotworami. Co ciekawe, przetwory pomidorowe, takie jak keczup czy koncentrat pomidorowy, zawierają więcej likopenu niż świeże pomidory, a dodatek tłuszczu zwiększa przyswajanie tego składnika. Z kolei potas reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Jedzmy je, bo warto. smile
Zdjęcia można zobaczyć w Galerii.

Zespół ds. promocji zdrowia 

Najzdrowsze żółte warzywa i owoce

Usprawniają pracę mózgu, zawierają dobroczynne witaminy, korzystnie wpływają na wzrok, działają pobudzająco na organizm, pomagają ukoić nerwy, poprawiają nastrój, a przy tym spowalniają procesy starzenia. Warto jeść żółte warzywa i owoce!

zolte warzywa

Wybraliśmy te najzdrowsze i to one dominowały dzisiaj w naszej szkole: cytryna, melon, ananas, banany, żółta papryka, kukurydza, żółta fasolka szparagowa. PYCHAsmile
Zdjecia można zobaczyć w Galerii.

Zespół ds. promocji zdrowia  

  • Szkoła Podstawowa nr 58 z Oddziałami Integracyjnymi im. Marii Dąbrowskiej w Katowicach

Afazja

YouTube Sport

YouTube channel

Facebook

Archiwum Galerii

Blog świetlicy

Blog SKO

Dziennik elektroniczny

Rekrutacja

Mapa witryny

Odwiedzający

7936633
DzisiajDzisiaj1093
WczorajWczoraj5171
W tym tygodniuW tym tygodniu6264
W tym miesiącuW tym miesiącu96131
OgółemOgółem7936633

Właśnie teraz

Odwiedza nas 273 gości oraz 0 użytkowników.

Logowanie