al. Krzywoustego 11, 40-870 Katowice 32 254 36 79 sekretariat@sp58katowice.pl |
Rekrutacja 2025/2026 - obwód szkoły i terminy naboru.
Czerwone owoce i warzywa zawierają dużo witaminy A, C, K i dzięki temu wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego. Obecność witaminy B6 oraz potasu i błonnika wpływa dobroczynnie na pracę serca i ciśnienie tętnicze krwi.
Zespół SPZ
Żółte owoce i warzywa, które dzisiaj królowały w naszej szkole, najbardziej przydadzą się osobom odbywającym rekonwalescencję po chorobie, a także chorym na stawy. Posiadają dużo witamy A, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania nabłonków i gruczołów, wpływa na prawidłowe widzenie, warunkuje wzrost kości i rozwój szkliwa zębów. Żółte produkty są szczególnie korzystne dla zdrowia oczu i skóry. Zawierają duże ilości witaminy A i beta-karotenu, które pomagają utrzymać zdrowy wzrok, poprawiają widzenie w słabym świetle i chronią przed chorobami oczu, takimi jak zaćma; zapobiegają starzeniu się skóry i poprawiają jej elastyczność. Żółte warzywa i owoce są również korzystne dla układu odpornościowego. Zawierają dużo witaminy C, która pomaga w produkcji białych krwinek, które walczą z chorobami i infekcjami. Przeciwdziała starzeniu się. JEDZMY JE!
Zespół SPZ
Kolorowy tydzień warzyw i owoców w ramach Szkoły Promującej Zdrowie
W dniach 21-25 października 2024 uczniowie przychodzą ubrani w podany na dany dzień kolor, mogą na bluzkach nakleić papierowe owoce i warzywa w tych kolorach oraz na drugie śniadanie zaleca się, aby miały owoce i warzywa w kolorze dnia. Będziemy rozmawiać nt. wartości odżywczych warzyw i owoców.
Poniedziałek – 21.10.kolor żółty (np. papryka, cytryna, banan, jabłko).
Wtorek – 22.10.kolor czerwony (np. pomidor, jabłko, papryka, truskawki).
Środa – 23.10. kolor zielony (np. cukinia, ogórek, bakłażany, gruszka)
W ramach lekcji wychowawczej i edukacji wczesnoszkolnej wykonujemy zdrowe kanapki.
Czwartek – 24.10. kolor pomarańczowy (np. mandarynki, pomarańcze).
Piątek – 25.10. dzień kolorowy – dzieci przynoszą do zjedzenia swoje ulubione warzywa lub owoce.
Zorganizowana zostanie również wystawa warzyw i owoców, można będzie je oglądać na parterze. Zachęcamy do włączenia się w akcję.
Zespół SPZ
Każde dotknięcie klamki, poręczy w autobusie czy przywitanie ze znajomym sprawia, że na nasze ręce dostaje się nawet kilka tysięcy komórek drobnoustrojów. Gdy przeniesiemy je do ust, nosa czy oczu, mogą wywołać wiele niebezpiecznych chorób, np. żółtaczkę pokarmową, grypę, zapalenie gardła czy zapalenie płuc. Zapobieganie przenoszeniu zarazków jest bardzo proste: wystarczy myć ręce wodą z mydłem – im częściej, tym lepiej. Powinniśmy to robić po każdym powrocie do domu, wyjściu z toalety, dotykaniu pieniędzy, przed jedzeniem, po głaskaniu zwierząt. Mycie rąk przez około minutę jest najlepszym środkiem profilaktycznym!
Uczniowie klasy 4E Antek i Wojtek sadzili dzisiaj rośliny. Efekty ich pracy można oglądać w sali nr 49a.
Justyna Maroszek
Zachęcamy do przeczytania załącznika.
„Ogólnopolski Dzień Tornistra” to akcja edukacyjna, która ma na celu zapobieganie zjawisku noszenia przez uczniów zbyt ciężkich plecaków szkolnych. Masa plecaka, odpowiednie dopasowanie oraz właściwe użytkowanie odgrywają ogromną rolę w utrzymaniu prawidłowej postawy oraz zapobieganiu skrzywienia kręgosłupa.
Czytaj więcej: https://www.gov.pl/web/gis/zalecenia-dotyczace-tornistrow-szkolnych.