W dniach 26-30 października 2015 roku w naszej szkole zorganizowano TYDZIEŃ WARZYW I OWOCÓW. Szczególną uwagę w tych dniach zwracano na konieczność spożywania bogatych w witaminy i składniki odżywcze dostępnych produktów, zorganizowano prelekcje i pogadanki.
W ramach promocji zdrowych nawyków żywieniowych zorganizowano:
1. Konkurs kanapkowy dla klas 1-3 SP
I miejsce klasa 2b
II miejsce klasa 2e
III miejsce klasa 1c
Wyróżnienie klasa 3a i 3b
2. Przekazano gimnazjalistom książek kucharskich z programu edukacyjnego „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”
3. Degustację warzyw i owoców
4. Wystawę prac plastycznych przygotowanych przez uczniów klas 1-3 SP
5. Przygotowano ALEJĘ WARZYW I OWOCÓW, gdzie można zobaczyć , dotknąć (niektórzy skosztować) i przeczytać, dlaczego warto jeść warzywa i owoce.
6. W klasach 4-6 SP i I-III gimnazjum przeprowadzono lekcje nt. Europejskiego kodeksu walki z rakiem oraz o spożywaniu więcej różnych warzyw i owoców, jedzeniu co najmniej pięć porcji dziennie.
7. Uczniowie na zajęciach komputerowych i świetlicowych korzystając z zasobów internetowych naszej szkoły korzystali z gier interaktywnych owocowo – warzywnych. To doskonała nauka poprzez zabawę.
W naszej szkole w tym tygodniu było SMACZNIE, ZDROWO, KOLOROWO!!!
Dziękujemy wszystkim uczestnikom.
Zdjęcia można zobaczyć w Galerii.
Organizatorzy:
Z. Nowak i nauczyciele edukacji wczesnoszkolnej