| Aleja Bolesława Krzywoustego 11, 40-870 Katowice 32 254 36 79 sekretariat@sp58katowice.pl |
Kolor pomarańczowy symbolizuje energię, optymizm i kreatywność. Łączy w sobie ciepło żółci i pasję czerwieni, co sprawia, że jest to kolor radości i zmiany. I taka jest nasza szkoła w czwartek: POMARAŃCZOWA, RADOSNA, KREATYWNA.

Spożywanie pomarańczowych owoców przynosi wiele korzyści zdrowotnych, w tym:
Zielone owoce i warzywa mają wysoką zawartość skladników odżywczych, są wsparciem dla ukladu pokarmowego, regulują wagę, wzmacniają uklad odpornościowy.
Przykłady zielonych warzyw i owoców
Jak włączyć zielone warzywa i owoce do diety?
To już kolejny rok, kiedy uczniowie naszej szkoły zdobywają nagrodę Katowickiego Diamentu Edukacyjnego. W kategorii SPORT udało się to trzem dziewczynom – Yaroslavie Buryak, Helenie Grzesiak i Jagodzie Gorzeli. Uroczyste wręczenie nagród odbyło się w Pałacu Młodzieży. Oprócz części oficjalnej można było usłyszeć koncert w wykonaniu zespołu z III LO im. A. Mickiewicza.
Muzycy dostali brawa na stojąco! Cieszymy się, że w naszym mieście uczy się tylu uzdolnionych młodych ludzi, a i nasza szkoła ma w tym swój udział. Życzymy wszystkim sukcesów w nauce oraz trzymamy kciuki za dalszy rozwój pasji i zainteresowań naszej młodzieży.
JG
21.10.2025 klasy 4c, 5d, 5e, 6c i 6d wybrały się do Fundacji Kreatywności Akuku w Rudzie Śląskiej. Uczniowie mieli możliwość dotykania i karmienia różnych zwierząt. Można tam zobaczyć: kozy, osły, króliki, wiewiórki, a nawet konia. Największą atrakcją okazały się koty. Niestety, dwa z nich nam uciekły. Uczniowie brali udział również w warsztatach decoupage - wykonali pamiątkowe ozdoby. Z radością bawili się w kuchni polowej, zjeżdżali z kolejki "górskiej", skakali na trampolinach. Próbowali swoich sił w dojeniu krowy i kozy. No i, upiekli pyszne kiełbaski i pianki na ognisku. Wyjście pomimo braku słoneczka okazało się wyjątkowo udane.
Anna Konik-Leszczyńska
Klasa 5c w ramach lekcji plastyki wybrała się na plac szkolny w poszukiwaniu kompozycji centralnej. Jednocześnie uczniowie przypomnieli sobie, w jaki sposób można wykorzystywać możliwości smatfonów, aby utrwalić obraz otaczającego nas świata. Edukacja przez zabawę okazała się świetną przygodą!
Joanna Kwiecień
Czerwone owoce i warzywa mają wiele korzyści zdrowotnych, w tym:
- działanie przeciwutleniające
- wspieranie układu sercowo-naczyniowego
- wzmacnianie odporności

Aby skorzystać z korzyści zdrowotnych czerwonych owoców i warzyw, warto:
Zespół ds. promocji zdrowia

Białe warzywa są smaczne i bogate w składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały i błonnik. Do białych warzyw zaliczamy m.in. kalafiora, selera, białą fasolę, pietruszkę, cebulę, czosnek, rzepę. Białe warzywa są szczególnie korzystne dla zdrowia serca, układu odpornościowego oraz trawienia. Mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, zapobiegać chorobom układu krążenia oraz wspierać trawienie i pracę jelit.
Białe warzywa można dodawać do sałatek, zup, zapiekanek, placków czy dań na zimno. Warto eksperymentować z różnymi przepisami i odkrywać nowe smaki.
Zespół ds. promocji zdrowia