Dziś uczniowie byli ubrani na pomarańczowo. Kolor ten dominował nie tylko w ubraniach, ale także w zawartości śniadaniówek oraz przyniesionych maskotkach.
Wszyscy świetnie się bawili . Zdjęcia można zobaczyć w Galerii.
Produkty pomarańczowe
Pomarańczowe owoce i warzywa zawierają przede wszystkim karotenoidy, nadające im barwę. Co ważne, związki te mają silny potencjał przeciwutleniający, przeciwnowotworowy, obniżają ogólne stężenie cholesterolu i zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej. Marchewka, dynia, słodki ziemniak, melon, mango, morela, brzoskwinia i papaja są skarbnicą B-karotenu, który opóźnia procesy starzenia się organizmu, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i narządu wzroku, chroni też błonę śluzową dróg oddechowych i przewodu pokarmowego przed infekcjami. Pomarańczowe owoce i warzywa są również bogate w witaminę C, wapń, magnez i cynk.
Zespół SPZ