Każda grupa kolorystyczna owoców i warzyw ma inne właściwości działające na nasz organizm. Czerwone owoce działają świetnie na nasze serce, ale także dbają o dobry humor. Do czerwonych owoców i warzyw zaliczamy przede wszystkim czereśnie, czerwone jabłka, truskawki, czerwone porzeczki, żurawinę, maliny, granaty, wiśnie, pomidory, rzodkiewkę, czerwoną paprykę, buraki.
Czerwone owoce i warzywa zawierają dużo likopenu, który obniża poziom złego cholesterolu, działa także przeciwnowotworowo i odmładzająco, ma też świetny wpływ na nasze serce. Ta grupa owoców i warzyw posiada dużą zawartość potasu, który reguluje rytm pracy serca i stabilizuje ciśnienie krwi. Obok potasu bogactwem tej grupy jest są też antycyjany – naturalne barwniki wzmacniające naczynia krwionośne.
Kolejne zbawienne dla naszego ciała barwniki to karotenoidy, które poprawiają humor. Według badań optymiści mają aż o 13% większe stężenie tego związku chemicznego. Masz zły nastrój? Przygotuj sobie koktajl malinowo-truskawkowy lub zjedz kanapkę z pomidorami!
Zespół ds. promocji zdrowia