al. Krzywoustego 11, 40-870 Katowice 32 254 36 79 sekretariat@sp58katowice.pl |
ZBIÓRKA MAKULATURY ZAKOŃCZONA SUKCESEM!
W piątek została zakończona akcja zbierania makulatury na rzecz Pani Joanny. Udało nam się zebrać ponad 100 kg makulatury.
Bardzo dziękujemy wszystkim, którzy zaangażowali się w zbiórkę.
Razem możemy wszystko!
„Pomoc jednej osobie nie zmieni całego świata,
Ale może zmienić świat dla jednej osoby”
Z pozdrowieniami
Szkolny Klub Wolontariatu
Produkty pomarańczowe
Pomarańczowe owoce i warzywa zawierają przede wszystkim karotenoidy, nadające im barwę. Co ważne, związki te mają silny potencjał przeciwutleniający, przeciwnowotworowy, obniżają ogólne stężenie cholesterolu i zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej. Marchewka, dynia, melon, mango, morela, brzoskwinia i papaja są skarbnicą B-karotenu, który opóźnia procesy starzenia się organizmu, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i narządu wzroku, chroni też błonę śluzową dróg oddechowych i przewodu pokarmowego przed infekcjami. Owoce i warzywa żółte i pomarańczowe są również bogate w witaminę C, wapń, magnez i cynk.
Zespół SPZ
Kolor ma MOC! Barwy jedzenia mają ważne znaczenie.
Kolor zielony ma działanie odstresowujące, odprężające, wywołuje poczucie bezpieczeństwa i spokoju. Ma wpływ na układ nerwowy. Warzywa i owoce zawierają chlorofil i są bogate w kwas foliowy, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju układu nerwowego.
Przykładowe produkty to: limonka, kiwi, agrest, awokado, szpinak, sałata, ogórek, groszek, świeże zioła, zielone szparagi, karczochy, brokuł, brukselka, zielona papryka, seler naciowy, rukola, roszponka.
A może dzisiaj na kolację COŚ zielonego?
Smacznego:)
Zespół SPZ
Uwaga! Włącz się w ogólnopolską akcję ekologiczną!
„ODDAJ UŻYWANY TELEFON KOMÓRKOWY- Pomagając innym pomagasz swojej szkole”
W nawiązaniu do międzynarodowej akcji „Sprzątanie Świata 2021”, zapraszamy wszystkich uczniów po raz kolejny do aktywnego uczestnictwa w XVII edycji ogólnopolskiego konkursu ekologicznego.
Do 19.11.21 ogłaszamy zbiórkę używanych, niepotrzebnych telefonów komórkowych bez baterii. Telefony można oddawać do wychowawców lub sali 35.
Oddział, którzy zbierze najwięcej telefonów, zostanie nagrodzony na apelu podsumowującym konkursy za I okres roku szkolnego.
Emilia Kaczoch, Agnieszka Brzezina
Żółte owoce i warzywa, które dzisiaj królowały w naszej szkole, najbardziej przydadzą się osobom odbywającym rekonwalescencję po chorobie, a także chorym na stawy. Posiadają dużo witamy A, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania nabłonków i gruczołów, wpływa na prawidłowe widzenie, warunkuje wzrost kości i rozwój szkliwa zębów. Ponadto grupa żółtych produktów zdecydowanie poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. Przeciwdziała starzeniu się. JEDZMY JE!
Zespół SPZ