W środę 26 października oddział 2b odwiedził piekarnię „Auchan” przy trasie Nikodema i Józefa Renców w Katowicach. Było to wyjście realizowane w ramach doradztwa zawodowego, którego celem jest zapoznanie dzieci z różnymi zawodami. Tym razem uczniowie poznali pracę piekarza i cukiernika. Podczas wizyty w piekarni uczniowie obserwowali doświadczonych piekarzy podczas wypieku chleba i bułek, zobaczyli potrzebne przy tym procesie urządzenia i maszyny. Dzieci spróbowały również wykonać chałkę z gotowego ciasta. Na koniec wizyty w piekarni na dzieci czekała miła niespodzianka w postaci ciepłej i pachnącej pizzy. Kolejnym punktem naszej wycieczki był dział cukierniczy. Uczniowie wykazali się pomysłowością podczas dekorowania tartaletek masą budyniową i owocami. Wielką przyjemność sprawił im również słodki poczęstunek w postaci rurek z bitą śmietaną. Wyjście do piekarni było dla dzieci źródłem nowej wiedzy oraz przyjemnych doznań smakowych.
Joanna Knapik