al. Krzywoustego 11, 40-870 Katowice 32 254 36 79 sekretariat@sp58katowice.pl |
W piątek 25 października w ramach Środowiskowego Programu Profilaktycznego „Razem raźniej” byliśmy w PIXEL XL w Katowicach. Pixel XL to interaktywna mata stworzona z kafli, która staje się polem do gry, a raczej – całego wachlarza gier. Uczniowie mieli okazję sprawdzić refleks, pamięć, sprawność i logiczne myślenie.
Anna Guziak, Joanna Knapik
Nasza szkoła dołączyła do kampanii Dzieciństwo bez Przemocy, która ma na celu przeciwdziałanie przemocy wobec dzieci w Polsce. Składają się na nią ogólnopolskie i lokalne działania edukacyjne oraz medialne, które trwać będą od 8 października do 19 listopada 2024 roku. Kampania koncentruje się na:
Kampania organizowana jest przez Fundację Dajemy Dzieciom Siłę oraz Krajową Koalicję na rzecz Ochrony Dzieci. Głównym partnerem kampanii jest Rzeczniczka Praw Dziecka.
Karolina Golemiec
24 października 2024r. odbył się Turniej Piłki Nożnej klas 1-4. Mecze rozegrano systemem „każdy z każdym”, po wcześniejszym rozlosowaniu kolejności spotkań. Drużyny walczyły do ostatniej bramki.
I miejsce zajęła drużyna Argentyny II miejsce Portugalii III miejsce Brazylii IV miejsce Hiszpanii
Wszystkim uczestnikom należą się słowa uznania za udział w zawodach, posiadane umiejętności, zaangażowanie i ducha fair play.
Gratulujemy
Za kolor pomarańczowy w warzywach i owocach odpowiadają karotenoidy, w tym bardzo ważny dla naszego zdrowia beta-karoten. Ma on pozytywny wpływ na jakość włosów, skóry i paznokci. Spowalnia proces starzenia się skóry. Zmniejsza wrażliwość na promieniowanie słoneczne UV. Pomarańczowe warzywa i owoce są naturalnym źródłem nie tylko witaminy A, ale również witaminy C.
Zespół SPZ
BOGACTWO ZIELONYCH OWOCÓW I WARZYW
Dlaczego warto je jeść?
Zielone owoce i warzywa zawierają wiele cennych składników odżywczych, które wpierają organizm w prawidłowym funkcjonowaniu. Wśród nich wymienić można:
Dodatkowo przygotowywaliśmy dziś kolorowe i zdrowe kanapki.
Zespół SPZ
Czerwone owoce i warzywa zawierają dużo witaminy A, C, K i dzięki temu wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego. Obecność witaminy B6 oraz potasu i błonnika wpływa dobroczynnie na pracę serca i ciśnienie tętnicze krwi.
Zespół SPZ
Żółte owoce i warzywa, które dzisiaj królowały w naszej szkole, najbardziej przydadzą się osobom odbywającym rekonwalescencję po chorobie, a także chorym na stawy. Posiadają dużo witamy A, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania nabłonków i gruczołów, wpływa na prawidłowe widzenie, warunkuje wzrost kości i rozwój szkliwa zębów. Żółte produkty są szczególnie korzystne dla zdrowia oczu i skóry. Zawierają duże ilości witaminy A i beta-karotenu, które pomagają utrzymać zdrowy wzrok, poprawiają widzenie w słabym świetle i chronią przed chorobami oczu, takimi jak zaćma; zapobiegają starzeniu się skóry i poprawiają jej elastyczność. Żółte warzywa i owoce są również korzystne dla układu odpornościowego. Zawierają dużo witaminy C, która pomaga w produkcji białych krwinek, które walczą z chorobami i infekcjami. Przeciwdziała starzeniu się. JEDZMY JE!
Zespół SPZ