al. Krzywoustego 11, 40-870 Katowice     32 254 36 79      sekretariat@sp58katowice.pl  
rodo   vulcan         bip logo  

Rekrutacja 2024/2025 - zarządzenia i terminy naboru.

Zapraszamy do naszej szkoły. Czekamy na Was :)

Tablica informacyjna. Dofinansowanie w SP 58.

Rządowe programy realizowane w szkole.

Współpraca miasta Katowice z organizacją UNICEF.

Programy i projekty realizowane w naszej szkole.

Doradztwo zawodowe. Wybór szkoły. Oferty szkół.

Poznaję - planuję - wybieram. Mapa karier.

"afazJA - możeMY", "WychodziMY poza schemaTY"

Innowacje nauczycieli - inkubator Popojutrze 2.0.

Dziś uczniowie byli ubrani na pomarańczowo. Kolor ten dominował nie tylko w ubraniach, ale także w zawartości śniadaniówek oraz przyniesionych maskotkach.
Wszyscy świetnie się bawili smile. Zdjęcia można zobaczyć w Galerii.

Produkty pomarańczowe

Pomarańczowe owoce i warzywa zawierają przede wszystkim karotenoidy, nadające im barwę. Co ważne, związki te mają silny potencjał przeciwutleniający, przeciwnowotworowy, obniżają ogólne stężenie cholesterolu i zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej. Marchewka, dynia, słodki ziemniak, melon, mango, morela, brzoskwinia i papaja są skarbnicą B-karotenu, który opóźnia procesy starzenia się organizmu, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i narządu wzroku, chroni też błonę śluzową dróg oddechowych i przewodu pokarmowego przed infekcjami. Pomarańczowe owoce i warzywa są również bogate w witaminę C, wapń, magnez i cynk.

pomaranczowy  pomaranczowe  dynie

Zespół SPZ 

Dziś w naszej szkole było smacznie i zdrowo - kolorowo smile.

SPZkanapki2023

Zespół ds. promocji zdrowia 

 24 października DZIEŃ CZERWONY!

W naszej szkole było dzisiaj bardzo czerwono, a to za sprawą czerwonych strojów oraz owoców i warzyw, które królowały.
Czerwone owoce i warzywa: pomidory, papryka czerwona, wiśnie, czereśnie, truskawki, maliny, żurawina, czerwone grejpfruty, granaty.

czerwone SPZ

Działanie: Przeciwutleniacze, czyli antocyjany i likopen chronią organizm przed starzeniem się oraz przed nowotworami. Co ciekawe, przetwory pomidorowe, takie jak keczup czy koncentrat pomidorowy, zawierają więcej likopenu niż świeże pomidory, a dodatek tłuszczu zwiększa przyswajanie tego składnika. Z kolei potas reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Jedzmy je, bo warto. smile
Zdjęcia można zobaczyć w Galerii.

Zespół ds. promocji zdrowia 

Najzdrowsze żółte warzywa i owoce

Usprawniają pracę mózgu, zawierają dobroczynne witaminy, korzystnie wpływają na wzrok, działają pobudzająco na organizm, pomagają ukoić nerwy, poprawiają nastrój, a przy tym spowalniają procesy starzenia. Warto jeść żółte warzywa i owoce!

zolte warzywa

Wybraliśmy te najzdrowsze i to one dominowały dzisiaj w naszej szkole: cytryna, melon, ananas, banany, żółta papryka, kukurydza, żółta fasolka szparagowa. PYCHAsmile
Zdjecia można zobaczyć w Galerii.

Zespół ds. promocji zdrowia  


Kolorowy tydzień warzyw i owoców w ramach Szkoły Promującej Zdrowie

W dniach 23-27 października 2023 uczniowie przychodzą ubrani w podany na dany dzień kolor, mogą na bluzkach nakleić papierowe owoce i warzywa w tych kolorach oraz na drugie śniadanie zaleca się, aby mieć owoce i warzywa w kolorze dnia.
Poniedziałek – 23.10.kolor żółty (np. papryka, cytryna, banan, jabłko).
Wtorek – 24.10.kolor czerwony (np. pomidor, jabłko, papryka, truskawki).
Środa – 25.10. dzień kolorowy, mix kolorów - dzieci przynoszą do zjedzenia swoje ulubione warzywa lub owoce oraz produkty na wykonanie zdrowej przekąski.
Czwartek – 26.10. kolor pomarańczowy (np. mandarynki, pomarańcze).
Piątek – 27.10. kolor zielony (np. cukinia, ogórek, bakłażany, gruszka).

We wtorek i środę w holu szkoły będzie wystawa warzyw i owoców przyniesionych przez uczniów oddziałów klas 1 – 3.

Zespół SPZ 

Światowy Dzień Mycia Rąk został ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych w celu uświadomienia społeczeństwu na świecie, jak duże znaczenie dla zdrowia i życia ma mycie rąk. Wykształcenie prawidłowego nawyku mycia rąk przed jedzeniem i po skorzystaniu z toalety może ocalić więcej istnień ludzkich niż jakakolwiek szczepionka. Badania pokazują, że 70% ludzi nie myje rąk po skorzystaniu z toalety, a 95% nie myje ich prawidłowo.
Zaniedbywanie higieny rąk może być przyczyną zakażeń dróg oddechowych, skóry i przewodu pokarmowego. Higiena rąk to najprostsza i jedna z najbardziej skutecznych metod zapobiegania zatruciom pokarmowym, chorobom wirusowym, pasożytniczym i skórnym.

Jak myć ręce? Podstawowe zasady:

  • myj ręce ok. 30 sekund,
  • rozpocznij od zmoczenia rąk wodą,
  • nabierz tyle mydła, aby pokryły całą powierzchnię dłoni,
  • dokładnie rozprowadź mydło po powierzchni pocierając o siebie rozprostowane dłonie,
  • pamiętaj o dokładnym umyciu przestrzeni między palcami, grzbietów palców oraz okolic kciuków,
  • na koniec dokładnie opłucz ręce wodą i wytrzyj ręce do sucha jednorazowym ręcznikiem.

#pssekatowice #higienarąk
https://www.gov.pl/web/gis/jak-myc-rece-instrukcja-mycia-rak

mycie rąk 2023

  • Szkoła Podstawowa nr 58 z Oddziałami Integracyjnymi im. Marii Dąbrowskiej w Katowicach

Afazja

YouTube Sport

YouTube channel

Facebook

Archiwum Galerii

Blog świetlicy

Blog SKO

Dziennik elektroniczny

Rekrutacja

Mapa witryny

Odwiedzający

7343339
DzisiajDzisiaj2568
WczorajWczoraj2452
W tym tygodniuW tym tygodniu11182
W tym miesiącuW tym miesiącu24226
OgółemOgółem7343339

Właśnie teraz

Odwiedza nas 345 gości oraz 0 użytkowników.

Logowanie